Dnevna misel ob božji besedi

ČETRTEK, 30. JANUAR 2020

MARKO 4,21-25

Tisti čas je Jezus govoril množicam: »Mar se prinaša svetilka, da se postavi pod mernik ali pod posteljo, mar ne, da se postavi na svetilnik? Zakaj nič ni skrito, razen da bi postalo očito; in nič ni postalo skrito, kakor zato, da pride na dan. Če ima kdo ušesa za poslušanje, naj posluša.« Dalje jim je govoril: »Glejte, kaj slišite! S kakršno mero merite, se vam bo odmerilo in še navrglo se vam bo. Zakaj kdor ima, se mu bo dalo; in kdor nima, se mu bo vzelo še to, kar ima.«

Prijatelji, v dnašnjem evangeliju Jezus pravi, da bo mera, ki jo uporabljaš, uporabljena tudi na tebi. Govori o povratni zanki milosti.

Božja ljubezen lahko zares prebiva v nas samo v tolikšni meri, kot jo sami  nato dajemo naprej. Če si jo lastimo in je ne delimo naprej, ne bo nikoli našla poti v naše srce. Če pa jo damo naprej kot dejanje ljubezni, potem je bomo dobili še več in vstopili v čudovit tok milosti. Če podariš božjo ljubezen naprej, jo boš obdržal.

Ljubezen je opisana v krščanski tradiciji kot teologalna krepost, navada ali zmožnost, ki prihaja kot dar od Boga. To je res, kajti naša ljubezen je soudeležba pri božji ljubezni. Samo Bog je zares sposoben ljubiti na popolni način, kajti samo Bog lahko zares hoče dobro drugemu točno na tak način, kot si drugi to želi sam.

Edino, kar omogoča pravo ljubezen med ljudmi, je soudeležba v Božji  ljubezni, v tem, kar bo nekoč v polnosti uresničeno v nebesih.

Ko se ukoreninimo v Bogu, ki nima potreb in obstaja kot popolna samozadostnost, kar pomeni, da ne potrebuje drugih, da ga potrdijo, lahko začnemo ljubiti druge, kot jih ljubi On.