Birma je zakrament podaritve Duha in vključitev v misijonsko Cerkev.

Sveto pismo v Apostolskih delih poroča, da so apostoli na Binkošti prejeli Svetega Duha in Njegove darov. Zato Cerkev s posebnim klicanjem prosi, naj na posinovljene otroke pride Sveti Duh z obiljem svojih darov. Birmovalec položi roko nad vsakega birmanca.

Kdo lahko prejme zakrament birme

Zakrament birme lahko prejme vsak kristjan, ki je sprejel Jezusa v svoje življenje in se trudi živeti osebno vero v Boga. S tem sprejema vero in krščansko življenje, ki jo je spoznal po navdihu Svetega Duha ter po posredovanju staršev in/ali krščanske skupnosti, za svojo.

Kako se pri redni katehezi pripravljamo na birmo

V naših župnijah traja bližnja priprava na birmo za veroučence 2 leti, v 8. in 9. razredu. Birmanci/ke srečujejo z voditelji in animatorji na vsakih 14 dni za 2 šolski uri (1,5 ure) ob učbeniku Izbrani. V 9. razredu podpišejo Zavezo birmanca in ob začetku leta slovesno vstopijo v zadnje leto priprave. V tem letu vsebuje priprava tudi duhovno obnovo. K pripravi so povabljeni tudi starši, da se udeležijo za njih pripravljenih dogodkov.

Birmanski botri

Glede birmanskih botrov velja enako, kakor pri krstnih botrih. Zdi pa se potrebno opozoriti na nevarnost enačenja botrstva z obilnim obdarovanjem. Boter je predvsem duhovni spremljevalec krščenca ali birmanca. Pri obdarovanju naj pazi, da ne zapade v pretiravanje, saj tako zakramente, ki so predvsem znamenja božjih darov, krčimo zgolj na materialno.

Obred birme

Birmanec/ka po izpovedi vere pristopi k birmovalcu. Tam se mu predstavi tako, da mu pove svoje ime. Birmovalec nato s sveto krizmo naredi na čelu birmanca/ke znamenje križa in moli: “Prejmi potrditev, dar Svetega Duha”. Birmanec/ka pritrdi z besedo:“Amen”. Birmovalec birmancu/ki nato zaželi: “Mir s teboj”, na kar birmanec/ka odgovori: “In s tvojim duhom”.