SANDI KOREN
Dnevna misel ob božji besedi

TOREK, 4. FEBRUAR 2020

2 SAMUEL 19,1-4

Kralj se je tedaj zgrozil, stopil v sobo nad vrati in jokal. Grede je takole govoril: »Moj sin Absalom! Moj sin! Moj sin Absalom! O da bi bil vendar jaz umrl namesto tebe! O Absalom, moj sin, moj sin!« Naznanili so Joabu: »Glej, kralj joka in žaluje po Absalomu!« In zmaga se je tisti dan vsemu ljudstvu spremenila v žalost, ker je ljudstvo tisti dan slišalo: »Kralj se žalosti zaradi svojega sina.« Zato se je ljudstvo tisti dan prikradlo v mesto, kakor se prikrade vojska, ki jo je sram, ker je v bitki zbežala.

Prijatelji, se vam je že kdaj zmaga spremenila v žalost? V današnjem berilu se srečamo s takšnim dogodkom. Zgodba pripoveduje, kako se je Davidov sin Absalom uprl svojemu očetu in kralju in mu v uporu hotel vzeti krono in življenje. Nato pa je Davidova vojska zmagala in ubila upornega sina.

A David novice ni sprejel, kot so njegovi podporniki pričakovali. Namesto, da bi se veselil, da je ostal živ, je neutolažljivo jokal in zmaga se je spremenila v žalost. Zakaj? Ker je David sina ljubil. Kljub temu, kar je sin naklepal zoper njega, ga je ljubil. Bil je namreč njegov sin.

Božja beseda nas uči o prvenstvu ljubezni. Ljubezen je na prvem mestu, šele nato pravica. Res je, imaš pravico, da poravnaš račune. Res je, imaš pravico, da se upreš zatiralcu. A obstaja druga pot, ki bo edina ozdravila tvoje srce. Odpusti, pozabi, vzemi ta križ nase in pusti Bogu, da On poravna tvoje račune in doseže zate pravico.

Zato si ne želi zmag nad drugim človekom, četudi imaš do tega pravico. Ker vsaka zmaga, ki bo poteptala ljubezen, se bo spremenila v žalost in ne bo ti odleglo, četudi se maščuješ. Nekoč bomo vsi stopili pred sodni stol in Bog bo takrat poravnal vse krivice.

Kralj David žaluje
za mrtvim sinom Absalomom.