SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

TOREK, 5. POSTNEGA TEDNA

31. MAREC 2020

JANEZ 8,21-30

Tisti čas je rekel Jezus farizejem: »Jaz grem in iskali me boste in v svojem grehu umrli. Kamor jaz grem, vi ne morete priti.« Judje so torej govorili: »Se bo mar usmrtil, ker pravi: ›Kamor jaz grem, vi ne morete priti‹?« In rekel jim je: »Vi ste od tu doli, jaz sem od zgoraj; vi ste od tega sveta, jaz nisem od tega sveta. Zato sem vam rekel, da boste v svojih grehih umrli. Ako ne boste verovali, da sem jaz, boste namreč umrli v svojih grehih.« Rekli so mu torej: »Kdo si ti?« Jezus jim je odgovoril: »Prav to, kar vam govorim. Mnogo imam o vas govoriti in soditi; ali ta, ki me je poslal, je resničen in jaz svetu govorim to, kar sem od njega slišal.« In niso spoznali, da jim je govoril o Očetu.
Jezus je torej rekel: »Ko boste povišali Sina človekovega, takrat boste spoznali, da sem jaz in da nič ne delam sam od sebe, ampak tako govorim, kakor me je učil Oče. In tisti, ki me je poslal, je z menoj; ni me pustil samega, kajti jaz delam vedno to, kar je njemu všeč.« Ko jim je to govoril, so mnogi verovali vanj.

Prijatelji, kdo je Jezus? Vprašanje, ki si ga je najbrž vsaj enkrat zastavil vsak, ki je o Njem kaj slišal. Ker Jezus izziva. Ne pusti človeka na miru. Izziva, recimo s takimi izjavami: “Ako ne boste verovali, da sem jaz, boste namreč umrli v svojih grehih.“

Ljudje neradi slišimo takšne stvari, ker treba potem iti na globino. Mi pa radi živimo na površini, kjer ni treba veliko razmišljati in veliko delati na sebi. Če Jezusa odmislimo, se lahlo še malo skrijemo, še malo podaljšamo duhovno lenarjenje, še malo odlagamo trenutek resnice, ko bo treba končno vstati iz “duhovnega“ kauča.

Jezus izziva, ker želi, da se čimprej lotimo dela na sebi. Zato vprašanje judov: “Kdo si ti?“, pomeni velik napredek. To vprašanje začne pot do končne identifikacije Boga v našem življenju in potem bomo na konju.