SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

SREDA, 19. FEBRUAR 2020

MARKO 8,22-26

Tisti čas pridejo Jezus in učenci v Betsajdo. Privedejo mu slepega in ga prosijo, naj se ga dotakne. Prijel je slepega, ga peljal ven iz vasi, nato mu je dal sline na oči, položil nanj roke in ga vprašal, če kaj vidi. In pogledal ga je ter rekel: »Vidim ljudi, pa so, kakor da vidim hoditi drevesa.« Nato je spet položil roke na njegove oči in je spregledal ter bil ozdravljen in je vse razločno videl. Tedaj ga je poslal domov in mu rekel: »V vas še hôdi ne!«

Prijatelji, zelo redko se srečamo s podobnim čudežem. Danes namreč spremljamo podroben postopek zdravljenja: prijel je slepega, ga peljal ven, mu dal sline na oči in položil nanj roke. Nato pa je hotel še sodelovanje slepega in ga vprašal, če kaj vidi. Nato je še enkrat položil roke nanj.

Zanimivo je spremljati enkrat za spremembo te podrobnosti božjega delovanja, ko se vidno zavzame za bolnika, izvede postopek zdravljenja in ga spremlja do ozdravljenja. Zazdi se nam veliko bolj sočuten kot takrat, ko samo izgovori besedo ali pa še to ne in je nekdo zdrav. A to je le naše človeško dojemanje, Bog je vedno veliko bolj ljubeč in usmiljen, kot lahko dojamemo, ne glede na to, kako čudež izvede.

Čeprav je lepo, da vidimo Jezusa danes kot bolničarja, ki bolnika oskrbi in ob njem bdi, dokler ta ne ozdravi, pa vse to Jezus ni naredil, da bi naredil vtis na nas. Gotovo bi tudi tu lahko izgovoril samo besedo in bi bilo urejeno. Ne, Jezusov namen je pokazati postopnost ozdravljenja celega človeka. Telo je lahko naenkrat ozdravljeno, a Bog želi ozdraviti tudi dušo in čustva in duha in odnose in vse. Takšno zdravljenje pa zahteva postopnost in Bog potrebuje našo potrpežljivost, sodelovanje in zaupanje. Moramo mu dovoliti, da “se nas Bog dotakne, pelje ven iz naše varne vasi, območja udobja, nas pomaže s slino, čeprav tega res ne razumemo in celo dvakrat položi roke na nas“. Moramo vztrajati v zaupanju, čeprav ni takoj velikega izboljšanja in traja.

A na koncu nam bo Bog podaril popolno zdravje in videli bomo jasno in kristalno čisto, ne samo s telesnimi, ampak predvsem z duhovnimi očmi.