SANDI KOREN
Dnevna misel ob božji besedi

SOBOTA, 1. FEBRUAR 2020

MARKO 4,35-41

Ko se je tisti dan zvečerilo, je rekel Jezus svojim učencem: »Prepeljimo se na drugo stran.« Pustili so množico ter ga odpeljali s seboj v čolnu, kakor je bil; in še drugi čolni so bili z njim. In nastal je silen vihar, in valovi so pljuskali v čoln, tako da je čoln že zalivalo. On pa je bil na krmi in je na vzglavnici spal. Zbudijo ga ter mu rečejo: »Učenik, ti ni mar, da se potapljamo?« In vstal je, zapretil vetru in rekel morju: »Utihni, umiri se!« In veter je ponehal in nastala je velika tišina. Rekel jim je: »Kaj ste tako boječi? Kako da še nimate vere?« In prevzel jih je velik strah in so govorili med seboj: »Kdo neki je ta, da sta mu pokorna veter in morje?«

Prijatelji, gotovo ste se že kdaj znašli v kakšnem življenskem viharju. Na koncu je pravzaprav vseeno, kdo je bil povzročitelj, vi sami, kdo od vaših bližnjih ali svet okoli vas, nepredvidljive okoliščine ali sumite celo na Boga. Življenje vas premetava in se bojite, da se boste potopili ali morda životarite že v otopelosti, ker ste zbežali v nek kotiček na čolnu, kjer se vam zdi, da imate majhen košček miru in varnosti.

Nič od tega ne prinese sreče, ki jo tako iščemo, ker sreča izhaja iz miru, ki ga v viharju ni. Jezusovi učenci so se gotovo trudili, a bojijo se in na koncu gredo in zbudijo Jezusa, ki je na krmi spal. V tem bi lahko videli dejanje njihove vere, a iz Jezusovega kratkega nagovora vidimo, da ni tako. Nimajo še vere.

Zelo zanimiva je opomba, da je Jezus spal na krmi. Krma je del ladje ali čolna, kjer je krmilo. Jezus je bil pri krmilu. Če se nam zazdi, da kdaj Bog spi in ni pri krmilu, je to znamenje naše nevere. Bog vedno krmari ta čoln, v katerem smo.

Zakaj včasih ne prepreči viharja ali ga ne umiri takoj, ne vemo. Božja volja je včasih nedoumljiva. Ima svoje razloge. A vedno so povezani z našo dobrobitjo. Včasih potrebujemo nekaj viharnih ur ali dni ali tednov ali mesecev ali celo let, da nas na koncu prevzame “strah“ pred božjo veličino in da se iz izkušnje pojavi vera, da Bog nikoli ne izpusti krmila, pa čeprav se nam kdaj zazdi, da je zaspal.

Jesus in njegovi učenci na ribiškem čolnu na Galilejskem jezeru.