SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

PONEDELJEK, 9. MAREC 2020

LUKA 6,36-38

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Bodite usmiljeni, kakor je tudi vaš Oče usmiljen. Ne sodite in ne boste sojeni: ne obsojajte in ne boste obsojeni; oproščajte in boste oproščeni; dajajte in se vam bo dalo: dobro, potlačeno, potreseno in zvrhano mero vam bodo dali v naročje. S kakršno mero namreč merite, s tako se vam bo odmerilo.

Prijatelji, kakšno navodilo: bodite kakor Oče. Seveda evangelist ne pravi, naj bomo enaki Očetu v nebesih, saj vendar nismo Bog in nikoli ne bomo in bi to bilo tudi vrhunska ošabnost in satanov greh, želeti si biti kakor Bog.

Božja beseda preprosto pravi, da moramo Boga posnemati po svojih najbolših možnostih. Usmiljenje je Božja drža in zato mora postati moja drža. To je pot ki se kaže v osebnem odnosu, kjer ni obsojanja, ampak oproščanje in dajanje.

Predstavljaj si, da si scenarist, ki piše scenarij za nov film. Ne veš pa, da pišeš scenarij za lastno sodbo in ne za sodbo drugemu in tako, kot boš napisal, se bo sodilo tebi samemu. Dokler nimaš ljubezni in hočeš škoditi drugemu, boš napisal scenarij, kjer je sodba težka in kazen huda. Če bi vedel, da bo to veljalo zate, bi bil veliko bolj prizanesljiv. Usmiljenje pa pomeni, da imaš drugega tako rad, da si tem v scenariju, ki bi naj veljal zanj, prizanesljiv. Takrat pa bo tudi sodba nad tabo polna usmiljenja in prizanesljivosti – Bog te bo namreč sodil po velikosti tvoje ljubezni.

Usmiljeni Oče.