SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

PONEDELJEK, 24. FEBRUAR 2020

JANEZ 15,9-17

Tisti čas je Jezus govoril svojim učencem: Kakor je mene ljubil Oče, sem tudi jaz ljubil vas; ostanite v moji ljubezni. Če boste izpolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem jaz izpolnil zapovedi svojega Očeta in ostal v njegovi ljubezni.

To sem vam rekel, da bo moje veselje v vas in da se vaše veselje dopolni. To je moja zapoved, da se ljubite med seboj, kakor sem vas ljubil jaz. Nihče nima večje ljubezni, kakor je ta, da kdo svoje življenje da za svoje prijatelje. Vi ste moji prijatelji, če izpolnjujete, kar vam jaz zapovedujem. Ne imenujem vas več služabnike, kajti služabnik ne ve, kaj dela njegov gospod. Vas pa sem imenoval prijatelje, ker sem vam razodel vse, kar sem slišal od svojega Očeta. Niste vi mene izbrali, ampak sem jaz vas izbral in postavil, da pojdete in obrodite sad in da vaš sad ostane; da vam bo Oče dal, kar koli ga boste prosili v mojem imenu. To vam naročam, da se ljubite med seboj.

Prijatelji, današnji evangelij nam prinaša besede ljubezen, zapovedi, veselje in prijateljstvo. Te stvari postavljajo življenje, postavljajo vesolje, vse, kar je, ker so od Boga. Nasprotne tem so sebičnost, samovolja, žalost in sovražnost. Prav začutimo, kako v tej konstelaciji besed Boga ni.

Bog je naš Stvarnik in pozna nas bolje, kot se poznamo sami sebe (sami sebe sploh poznamo zelo slabo). Kot naš Inženir nam je dal “priročnik za uporabo“ nas samih. Po njem moramo živeti, da sploh lahko funkcioniramo. Iz ljubezni nam je dal zapovedi, izpolnjevanje katerih prinese v življenje veselje in ustvarja v nas notranjo klimo, ki omogoča ustvarjanje prijateljstev.

Jezus želi biti naš prijatelj. Prijateljstvo je odnos zaupanja, zato nam je razodel vse, kar je slišal od Očeta. Izbral nas je in poslal, da obrodimo sadove ljubezni.

Velikoduhovniška molitev, kot jo podaja Janez, je višek razodetja Božje ljubezni. Temu sledi samo še dejanje, ker za prijatelje se umira. Jezus, naš prijatelj, se je podaril za nas do konca. Kaj je še potrebno, da bomo to dojeli in začeli Jezusa posnemati v dejanjih?

IKONA PRIJATELJSTVA
Jezus in njegov prijatelj opat Menas,
ki predstavlja vsakega izmed nas.