SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

PONEDELJEK, 17. FEBRUAR 2020

JAKOBOVO PISMO 1,2-8

V zgolj veselje si štejte, bratje moji, če pridete v razne preskušnje, ker veste, da preskušnja vaše vere rodi stanovitnost. Stanovitnost pa naj vrši popolno delo, da boste popolni in dovršeni in ne boste v ničemer zaostajali. Ako pa kdo izmed vas nima modrosti, naj jo prosi od Boga, ki vsem daje iskreno in brez oponašanja, in mu bo dana. Prosi naj pa v veri in naj nič ne dvomi. Kdor dvomi, je namreč podoben morskemu valu, ki ga veter dviga in premetava. Naj pač tak človek ne misli, da bo od Gospoda kaj prejel, človek z dvema dušama, nestanoviten na vseh svojih potih.

Prijatelj, ali verjameš Svetemu pismu? Pomisli še enkrat. Sveto pismo je beseda od Boga, Božja beseda. Ali verjameš Bogu? Če verjameš Bogu, moraš verjeti, popolnoma in brez pridržka Svetemu pismu.

Zakaj takšen uvod? Ker imamo v današnjem berilu nedvoumno božjo obljubo: če Boga prosiš modrosti v veri in ne dvomiš, boš to zagotovo prejel. Salomon je prosil modrosti. Pravzaprav je rekel: “Daj svojemu služabniku poslušno srce.“ (1 Kr 3,9). Bog pa mu je rekel, ker je prosil za razumnost (1 Kr 3,11), mu bo dal modro in razumno srce (1 Kr 3,12). Jakob pa pravi, da kdor prosi za modrost, torej poslušno in razumno srce, bo to zagotovo prejel in naj prav nič ne dvomi.

Zato lahko brez dvoma sklepamo, da je to največji dar, ki ga lahko prejmemo od Boga: poslušno, razumno, modro srce. Srce, ki Boga posluša. To je razumnost, v tem je modrost.

Vedno, ko mašujem s svojim novomašnim kelihom, pri povzdigovanju pogledam napis na dnu keliha: “Daj svojemu služabniku razumno srce.“ Boter, botra, hvaležen sem za ta dar, ki me pri vsaki maši opomni, kaj mi je prositi. Brez dvoma in v veri, da mi bo Gospod to zagotovo podaril.

Prosi v veri in ne dvomi!