SANDI KOREN
Dnevna misel ob božji besedi

PETEK, 7. FEBRUAR 2020

MARKO 6,14-20

Ko je kralj Herod slišal, da se je Jezusovo ime razglasilo, je trdil: »Janez Krstnik je vstal od mrtvih in zato delujejo v njem čudežne moči.« Drugi pa so govorili: »Elija je.« Spet drugi so trdili: »Prerok je, kakor kateri drug izmed prerokov.« Ko je Herod to slišal, je rekel: »Janez, ki sem ga dal obglaviti, ta je vstal.«

Herod je bil namreč sam dal Janeza prijeti in ga v ječi vkleniti zaradi Herodiade, žene svojega brata Filipa, s katero se je bil oženil. Janez je namreč govoril Herodu: »Ni ti dovoljeno imeti žene svojega brata.« Herodiada ga je sovražila in bi ga rada umorila, pa ga ni mogla. Kajti Herod se je Janeza bal, ker je vedel, da je pravičen in svet mož, in ga je varoval; kadar koli ga je poslušal, je bil v veliki zadregi; poslušal ga je pa rad.

Prijatelji, vemo, kako se zgodba nadaljuje in kako je Herod padel pod spletko konkubine. A danes nas bolj zanima dejstvo, da je Herod Janeza spoštoval in ga varoval, da je vedel, da je pravičen in svet mož ter da ga je rad poslušal.

Herod je bil hudo razdvojen. Slišal je navdihe Svetega Duha in se hkrati nenehno vdajal skušnjavam hudega duha. Grešil je, a hkrati čutil piš Duha, ki ga je vabil k čistosti. A ni prestopil. Ostal je v taboru zla, kar ga je na koncu pripeljalo k umoru tistega, ki ga je spoštoval in rad poslušal.

Ta koncept zakrknjenosti je ena izmed najbolj obžalovanja vrednih resnic Svetega pisma. Človekovo srce lahko zakrkne kot jajce, ki ga vržeš v ponev. Nikoli več se ne more povrniti v prvotno stanje. Kot faraon ob Mojzesovi prošnji, je tudi Herod vztrajal v nasprotovanju Bogu do bridkega konca.

Bog lahko dela čudeže in verjeti moramo, da zmore tudi nemogoče – odkrktniti zakrknjeno srce. A vseeno je bolje, da sami sebe z vztrajnim nasprotovanjem Bogu nikoli ne pripeljemo tako daleč. Obrnimo se k Bogu še pravočasno, preden bo prepozno. Ker za nekatere, pravi Božja beseda, obstaja možnost, da se iz tabora božjih nasprotnikov nikoli ne bodo vrnili.

Začnemo lahko takoj. Če se še nisi obrnil to jutro h Bogu, se lahko kar sedaj in mu priporočiš sebe in svoj dan.

Janez Krstnik v ječi.