SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

PETEK, 21. FEBRUAR 2020

MARKO 8,34-9,1

Tisti čas je Jezus poklical množico in svoje učence in jim rekel: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sam sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgubil; kdor pa svoje življenje zaradi mene in evangelija izgubi, ga bo rešil. Kaj namreč človeku pomaga, če si ves svet pridobi, svojo dušo pa pogubi? Ali kaj naj da človek v zameno za svojo dušo? Kdor se bo sramoval mene in mojih naukov pred tem prešuštnim in grešnim rodom, se ga bo tudi Sin človekov sramoval, kadar pride v veličastvu svojega Očeta s svetimi angeli.« Tudi jim je rekel: »Resnično, povem vam: So nekateri izmed tukaj stoječih, ki ne bodo okusili smrti, dokler ne bodo videli Božjega kraljestva, da je prišlo z močjo.«

Prijatelji, včasih se nam zazdi, da Jezus živi danes, tako natančno nam govori o nas in naših sodobnikih. Realno duhovno stanje povprečnega odraslega človeka danes je, da se sramuje Boga (da bi bil javno vernik), da rešuje to življenje, ki ga ima (zdravje je vrednota št. 1) in da se smrti boji na smrt. Danes “normalen človek“ ne verjame v večno življenje, ne veruje v Božje usmiljenje in ne v delovanje Svetega Duha. Zato ne moli in ne upa, pa tudi nesebično ne zna več ljubiti.

Jezus pa vseeno svetuje, naj vzamemo svoj križ in hodimo za Njim. Kako? Če pa je svet prepoln ljudi, ki zavračajo svoj križ, bežijo od trpljenja in iščejo rešitve v denarju, delu, spolnosti, odvisnosti, užitkarstvu, … KAKO?

Enostavno priznati si moramo, da smo umrljivi. Vsi bomo enkrat umrli. Pika. Tu ni debate. Bogu torej hvala za težke življenske preizkušnje, ker v njih lahko dojamemo, da smo umrljivi. To je odrešilno, ker šele, ko si to priznamo, ne samo v glavi ampak tudi v srcu, se lahko začne proces iskanja, kaj je onstran. Takrat odkrijemo, da ima Jezus prav: “kdor svoje življenje zaradi mene in evangelija izgubi, ga bo rešil.” Za človeka, ki ve, da je umrljiv, ki sprejema vsak dan trpljenje, ki ga življenje prinese, pa so te besede vir neizmerne tolažbe. Saj, kaj pa je 80 ali nekaj let proti večnosti? Nič. V nebesih sem doma! To življenje pa je tako ali tako samo potovanje.