SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

NEDELJA, 16. FEBRUAR 2020

MATEJ 5,23-24

Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa se vrni in daruj svoj dar.

Prijatelji, recimo da “prinesti dar k oltarju“, za kristjana pomeni priti v cerkev. Kaj Jezus torej hoče povedati, ko pravi, naj odidemo izpred oltarja in se prej spravimo z bratom? Ali naj ne hodimo več v cerkev?

Pravo vprašanje je: zakaj hodim v cerkev? Ker mislim, da bom avtomatsko odrešen, če grem tja? Razumem torej Boga kot avtomat, v katerega vržem žeton, npr. reden obisk maše, pa bom dobil od Boga, kar želim? Če mislim, da bom z natančnim izpolnjevanjem predpisov in udeležbo na obredih sprostil Božjo moč, s katero si bom potem lahko pomagal k uresničitvi svojih ciljev, potem ne verujem v pravega Boga, ampak v magijo.

Magija je prepričanje, da obstajajo skrivne sile in moči v naravi, ki jih sprostim z natančnim opravljanjem magičnih obredov, predvsem s skrbnim izgovarjanjem urokov, ki so del nekakšnega skrivnega znanja. Ko to nardim, se ta magična sila sproti in mi je na razpolago. Zakaj potem mnogi zapustijo Boga in Cerkev? Ker vržejo “žeton“ v ta “avtomat“, pa ne prejmejo nobene (po)moči od Boga. Ker to ne deluje. Nikoli! Ker skrivnih moči ni, ker uroki ne delujejo. Moč ima samo Bog!

Bog pa ni neka neosebna sila, ampak oseba, ki me ljubi in ga poskušam ljubiti nazaj. Odnos z Očetom, Bratom, Duhom, Božjo Osebo, ta odnos ljubezni nas odrešuje. Odrešuje Bog, ki me ima rad. On naredi, da sem rešen, ne odrešim se jaz sam z nekim abrakadabra.

Zakaj torej pustiti dar pred oltarjem in se prej pobotati z bratom? Ker če se nočeš pobotati z bratom, ti tudi 10.000 maš ne bo pomagalo. Maša ni žeton, ki odpira nebeške zapornice, ampak srečanje z Bogom. Če se nočeš srečati s sočlovekom, si si zaprl pot tudi do Boga. Prava ljubezen namreč je, če je do vseh ali pa je sploh ni. Ko pa se srečaš, pobotaš s sočlovekom, pa pridi in daruj dar na oltarju in Bog te bo uslišal.