SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

VELIKI ČETRTEK

9. APRIL 2020

1 KORINČANOM 11,23-26

Bratje in sestre, jaz sem prejel od Gospoda, kar sem vam tudi izróčil: Gospod Jezus je tisto noč, ko je bil izdan, vzel kruh in se zahvalil, ga razlomil in rekel: »To je moje telo, ki je za vas. To delajte v moj spomin.« Prav tako je vzel po večerji tudi kelih in rekel: »Ta kelih je nova zaveza v moji krvi. Kólikorkrat boste pili, delajte to v moj spomin.« Kajti kólikorkrat jeste ta kruh in pijete kelih, oznanjate Gospodovo smrt, dokler ne pride.

JANEZ 13,1

Pred velikonočnim praznikom je Jezus, ker je vedel, da je prišla njegova ura, ko pojde s tega sveta k Očetu, in ker je vzljubil svoje, ki so bili na svetu, skazal svojim ljubezen do konca.

Prijatelji, veliki četrtek je rojstni dan Cerkve. Obhajamo 3 velike zakramente, ali znamenja, da smo Cerkev. Kot družina se zberemo okoli mize (evharistija), zberemo se okoli Jezusa, ki pride na to mizo po duhovniku (mašniško posvečenje) in živimo medsebojno ljubezen.

Najbrž se ne zavedamo, kakšen privilegij imamo, da smo lahko člani te Božje družine, Cerkve. To je edina skupnost, ki traja na veke. V nebesih obstaja samo Cerkev, skupnost tistih, ki so popolnoma predani Jezusu in drug drugemu. Nič na zemlji ni pomembnejšega od Cerkve, ki je Božja družina in skupnost, v kateri nas Gospod odrešuje.

Zato, vse najboljše, draga Cerkev, dragi kristjani. Kljub razmeram je danes praznični dan. Praznujmo. Zahvaljujmo se Gospodu, da je postavil to skupnost vernih, Cerkev, kjer je On glava.

Posebej pa čestitke vsem duhovnikom, kajti veliki četrtek je dan, ko se spomnimo svojega posvečenja, kot se poročeni spomnijo svojega zakona na obletnico poroke. Zato vas, bratje in sestre, če dovolite, prosim za molitev za stanovitnost in svetost duhovnikov in nove duhovniške poklice.