SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

ČETRTEK, 4. POSTNEGA TEDNA

26. MAREC 2020

2 Mz 32,7-8

Tedaj je Gospod govoril Mojzesu: »Pojdi, stopi dol! Kajti tvoje ljudstvo, ki si ga izpeljal iz egiptovske dežele, ravna hudobno. Hitro so krenili s pota, ki sem jim ga zapovedal; naredili so si ulito tele, ga molili, mu darovali in rekli: ›Izrael, to je tvoj bog, ki te je izpeljal iz egiptovske dežele!‹«

Prijatelji, kaj je naše ulito tele danes? Morda bi lahko to bolje prepoznali prav v tem našem trenutku zgodovine. Po čem hrepenimo in česa se bojimo, ko razsaja bolezen in moramo ostati doma?

Najprej je to vprašanje za vsakega posameznika. Sedaj imamo kar precej časa, da gremo v tišino in v globino in premislimo, kaj nas zares muči, česa se bojimo in ob čem se nam misli najbolj ustavljajo v teh dneh.

Kar pa se tiče javnosti, ki se izraža preko medijev, pa se to naše ulito zlato tele zelo izrazito kaže: zdravje in denar. Saj se govori samo še o tem. Koliko je bolnih in okuženih ter kako bomo finančno vse uredili. Prav. Saj so to pomembne stvari. A če so na prvem mestu, so zlato tele.

Da ne bo pomote: teh vrednot nismo sedaj postavili na prestol, samo izkazalo se je, kaj nam je in kaj nam ni pomembno. Kaj cenimo in kaj ne. Upam, da si lahko vsaj zdaj priznamo: Bog nam ni tako zelo pomembne. Ne še, ker še ni dovolj hudo. Ob tem sploh ne vem, kaj naj si želim, da naj bo ali naj ne bo tako hudo, da bi se k Njemu končno obrnili. Morda vendarle ne bi čakali tako dolgo in bi se spreobrnili kar takoj? Kaj pravite?