SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

ČETRTEK, 5. POSTNEGA TEDNA

2. APRIL 2020

JANEZ 8,51-59

Tisti čas je rekel Jezus Judom: »Resnično, resnično, povem vam: Če kdo moj nauk spolni, vekomaj ne bo videl smrti.« Judje so mu rekli: »Zdaj smo spoznali, da imaš hudega duha. Abraham je umrl in preroki in ti praviš: ›Če kdo moj nauk spolni, vekomaj ne bo okusil smrti‹. Ali si ti večji kot naš oče Abraham, ki je umrl? Tudi preroki so umrli; koga sam sebe delaš?« Jezus je odgovoril: »Ko bi jaz častil sam sebe, bi moja čast ne bila nič. Moj Oče je, ki me časti, on, o katerem vi pravite: naš Bog je; pa ga ne poznate, a jaz ga poznam. In ko bi rekel, da ga ne poznam, bi bil podoben vam, bi bil lažnik. Toda poznam ga in njegovo besedo spolnjujem. Vaš oče Abraham se je silno veselil, da bo videl moj dan; videl ga je in se vzradoval.«
Judje so mu torej rekli: »Še petdeset let nimaš in si Abrahama videl?« Jezus jim je rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Preden je bil Abraham, sem jaz.« Tedaj so pograbili kamne, da bi jih vrgli vanj, Jezus pa se je skril in odšel iz templja.

Prijatelji, bližamo se Veliki noči. To zaznavamo tudi skozi dnevno Božjo besedo. Ob Veliki noči se je namreč Jezus dokončno pokazal kot Bog. O tem je sicer govoril že prej, a Judje so mu zelo zelo težko verjeli. Kako naj bi bil on Bog, če je Bog samo eden, in On je v nebesih? Zato so seveda Jezusa imeli za prevaranta in bogokletnika najhujše vrste, človeka, ki se dela Boga.

Kljub temu jih Jezus imenuje lažnike. Kako to, če so le ostali zvesti svoji veri? Zato, ker to ni bila njihova vera. Sveto pismo namreč je napovedovalo Mesija, ki jih bo odrešil. Bog je razodeval skozi zgodovino prihod svojega Sina in nekateri, tudi med pismouki in farizeji, so ga sprejeli. Problem večine, ki je Jezusa zavračala, pa ni bila zvestoba razodeti veri, ki je narekovala pričakovanje Odrešenika, ampak zvestoba svojim človeškim izročilom in tradicijam, naukom, ki so bili v nasprotju z Resnico.

Najbolj varna pot za vernika je torej, kot pravi Jezus danes, da častimo Njega, da Njemu ostanemo zvesti in da damo Njega v središče. On je končno razodetje, z Njim se je Bog do konca razkril, nič več se ne da razodeti, kar bi Jezus sam ne povedal. Zato pozor, ko slišimo razna zasebna razodetja ter nedokazana prikazovanja in dvomljiva sporočila “Marije in svetnikov“, da se ne bomo ujeli v past “bolj poslušati človeške izmišljotine“ kot Boga. Vse je torej treba preveriti skozi evangelij. Če Jezus ni povedal, ni res.