SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

ČETRTEK, 19. MAREC 2020 – SV. JOŽEF

MATEJ 1,16.18-21,24

Jakob je imel sina Jožefa, moža Marije, iz katere je bil rojen Jezus, ki je Kristus. Z rojstvom Jezusa Kristusa pa je bilo tako: Ko je bila njegova mati Marija zaročena z Jožefom, je bila, preden sta prišla skupaj, noseča od Svetega Duha. Ker je bil njen mož, Jožef, pravičen in je ni hotel osramotiti, jo je sklenil skrivaj odsloviti.
Ko je to premišljeval, glej, se mu prikaže v spanju Gospodov angel in pravi: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi svoje žene Marije; kar je namreč spočela, je od Svetega Duha. Rodila bo sina, ki mu daj ime Jezus, ker bo on odrešil svoje ljudstvo njegovih grehov.« Ko se je Jožef zbudil iz spanja, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel.

Prijatelji, praznujemo praznik sv. Jožefa. Marijin mož je bil pravičen. To je svetopisemski izraz za nekoga, ki je ljubeč, zvest, veren in dober po srcu. Mož, ki bi ga želela vsaka žena, moški, kot bi želel biti vsak moški. Vsi možakarji se lahko po njem vzgledujemo, a velikokrat ne vemo, kako doseči ta visok ideal moškega.

Odgovor je preprost, če preberemo še enkrat zaključek današnjega evangeljskega odlomka: “Ko se je Jožef zbudil iz spanja, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel.“ Recept je: naredi, tisto, kar ti naroča Gospod kot ti naroča Gospod.

Uf, spet ta nasvet. “Brezveze“, bo marsikdo rekel, “to pa že vem“. Da, seveda veš, vsi vemo. Zdaj pa pojdimo pa končno to naredimo. Ker Jožef je STORIL, ne samo nakladal. To je mož na mestu. Morda pomeni, da je bil pravičen tudi to, da je bil tiho pa naredil. Prosimo Sv. Duha za to moč.

Sv. Jožef, mož Device Marije in Jezusov rednik.
Vzgled vere, priprošnjik za srečno zadnjo uro,
zavetnik delavcev, krščanskih mož, očetov ter
vseh moških, moder in zvest služabnik in
varuh nazareške družine.