SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

5. AVGUST 2020

SREDA 18. TEDNA MED LETOM

MATEJ 15,21-28

Tisti čas se je Jezus umaknil v tirske in sidonske kraje. In glej, prišla je žena Kananejka iz tistih krajev in je zavpila: »Usmili se me, Gospod, sin Davidov! Mojo hčer zelo muči hudi duh.« Toda ni ji odgovoril besede. In pristopili so njegovi učenci ter ga prosili: »Odpravi jo, ker vpije za nami!« On je odgovoril: »Poslan sem le k izgubljenim ovcam Izraelove hiše.«

Ona pa je prišla in padla predenj, govoreč: »Gospod, pomagaj mi!« Odgovoril je: »Ni prav, da bi se kruh vzel otrokom in se vrgel psom.« Ona pa je rekla: »Res je, Gospod; saj tudi psički jedo od drobtinic, ki padajo z mize njih gospodarjev.« Tedaj ji je Jezus rekel: »O žena, velika je tvoja vera; zgôdi se ti, kakor želiš!« In njena hči je bila zdrava od tiste ure.

Prijatelji, od začetka tega leta se srečujemo z epidemijo nalezljive bolezni, kot je še nismo doživeli. Do letos je bila takšna kužna epidemija za našo generacijo nekaj iz daljne preteklosti ali znanstveno-fantastičnih filmov. Ko smo ugotovili, da gre zares, smo se prestrašili kot še nikoli do sedaj in ukrepali z drastičnimi ukrepi, se zaklenili v stanovanja, zaprli šole, podjetja, prekinili javno življenje, nehali hoditi k zdravnikom in na športne tekme.

Ne vemo točno, koliko ljudi je korona virus zares okužil ali koliko bi jih, če ukrepov ne bi uvedli, a vsekakor manj, kot jih doseže in okuži hudi duh. Ta doseže vsakega človeka, brez izjeme in samo srečni smo lahko, če ima ta duhovna bolezen, ko doseže nas, lažje simptome. A ne glede na simptome, ki jih manifestira naše življenje (nemir, nasilje, depresija, grešnost, prekinitev odnosov, …), je naše večno življenje zaradi delovanja hudega duha v nas ogroženo, pa naj hudi duh v nas deluje tako ali drugače.

In kljub tej tako hudi nevarnosti ni videti skoraj nobenega truda, nič “ukrepov“, ki bi jih mi osebno ali celotna družba uvedli zoper to veliko večjo kužno nevarnost, ki ogroža našo neumrljivo dušo in jo more pogubiti v pekel.

Ni iskrenega spraševanja vesti, odrekanja določenim željam, premagovanja razvad, truda pri upoštevanju zapovedi, truda za krepostno življenje iz ljubezni, ne testiramo se in ne zdravimo. Preprosto tega ne vidimo kot nevarnost, čeprav je duhovna bolezen veliko nevarnejša kot katerakoli telesna.

Pa vendar obstaja Zdravnik, ki ima zdravilo. Jezus Kristus, Gospod, je Gospodar tudi nad hudimi duhovi, ki se mu ne zmorejo upirati. Vera in zaupanje vanj sta zdravilo, ki pozdravi našega duha. Morda bi bilo potrebno malo manj panike ob epidemiji koronavirusa in veliko več pozornosti na  delovanje hudega duha, ki nam ubija dušo.