SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

30. MAJ 2020

SOBOTA 7. VELIKONOČNEGA TEDNA

JANEZ 21,20-25

Tisti čas se je Peter obrnil in je videl, da gre za njima učenec, ki ga je Jezus ljubil in ki se mu je pri večerji naslonil na prsi ter vprašal: »Gospod, kdo je tisti, ki te bo izdal?« Ko je torej Peter tega videl, je rekel Jezusu: »Gospod, kaj pa ta?« Jezus mu je odgovoril: »Če hočem, da ostane, dokler ne pridem, kaj je tebi za to? Ti hôdi za menoj!«
Raznesla se je torej govorica med brati, da oni učenec ne umrje. A Jezus mu ni rekel: »Ne umrje,« ampak: »Če hočem, da ostane, dokler ne pridem, kaj je tebi za to?« To je tisti učenec, ki o tem pričuje in je to napisal; in vemo, da je njegovo pričevanje resnično.
Je pa še mnogo drugega, kar je storil Jezus; in ko bi se vse to popisalo vsako posebej, mislim, da bi ves svet ne obsegel knjig, ki bi jih bilo treba napisati.

Prijatelji, vedno so ljudje vseh časov, kultur in religij hoteli vedeti, kdaj bo konec sveta. Neko nezavedno čutenje je namreč v človeku, da je začetek in da je konec in da se bo nekoč vse to končalo, pa čeprav se še tako delamo, da bo vse to, kar gradimo, ustvarjamo, kopičimo in tako ljubosumno varujemo, ostalo na veke. Ne bo.

Jezus je napovedal konec sveta. A ni napovedal ne ure ne dneva, še več, zatrdil je, da to ve le Oče v nebesih. Opisal pa nam je znamenja, kdaj se bo to zgodilo. A tudi kristjani, tako kot vsi ostali, včasih preveč iščemo datume, in si želimo poznati prihodnost, namesto da bi živeli v sedanjosti.

Čas na zemlji nam je namreč, kot vse ostalo, podarjen z namenom. Izkoristiti moramo vsak trenutek in to tisti trenutek, ko se dogaja. Za kaj pa naj izkoristimo čas? Da izpolnimo Božjo voljo. Nobeno šloganje in gledanje v kristalno kroglo, kaj bo jutri, nam ne bo pomagalo niti koliko je črnega za nohtom, da bi bili danes boljši. Danes bomo boljši, če bomo danes iskali Božjo voljo in po njej danes živeli.

Zato Jezus pravi Petru, ko se preveč ukvarja z Janezovo usodo: “Kaj je tebi za to? Ti hôdi za menoj!“ Tako je, kaj je meni za to, kar se dogaja z drugimi, kaj je njim dano in kaj je njihova naloga, še manj je pomembno, kaj bo jutri, pojutrišnjem ali čez 10 let. Samo dve stvari mi morata biti pomembni: kam sem jaz poklican in kakšno nalogo imam jaz in kako jo bom DANES izvršil.