Dnevna misel ob Božji besedi

29. MAJ 2020

PETEK 7. VELIKONOČNEGA TEDNA

JANEZ 21,15-19

Ko se je Jezus prikazal svojim učencem in z njimi jedel, reče Simonu Petru: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš bolj ko tile?« Odgovori mu: »Da, Gospod, ti veš, da te ljubim.« Reče mu: »Pasi moja jagnjeta.« Zopet v drugo mu reče: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Odgovori mu: »Da, Gospod, ti veš, da te ljubim.« Reče mu: »Pasi moje ovce.« V tretje mu reče: »Simon, Janezov sin, ali me ljubiš?« Peter se užalosti, ker mu je v tretje rekel: »Ali me ljubiš?« in odgovori mu: »Gospod, ti vse veš, ti veš, da te ljubim.« Reče mu: »Pasi moje ovce. Resnično, resnično, povem ti: Ko si bil mlajši, si se opasoval sam in si hodil, kamor si hotel. Ko pa se postaraš, boš raztegnil svoje roke in drug te bo opasal in odvedel, kamor nočeš.« To pa je rekel, ker je hotel naznaniti, s kakšno smrtjo bo proslavil Boga. In ko mu je to povedal, mu je rekel: »Hodi za menoj!«

Prijatelji, v službo hodimo, da nekaj zaslužimo. Besedama služba in zaslužiti so tudi zelo blizu besede služenje in služiti, a razumemo razliko. V prvem primeru gre, da si z delom ali nekim dejanjem, obnašanjem zaslužimo denar, pohvalo, neko uslugo, v drugem pa, da se zastonj razdajamo in smo drugemu na uslugo.

“Pasti ovce“ je možno samo, če Jezusa pastir ljubi. Ne denar ne kakšna protiusluga, niti lastno zasluženje večnosti ni motiv, ki bi kogarkoli usposobil za dobrega pastirja, samo ljubezen do Jezusa. Skrivnost dobrega pastirja, torej duhovnika, kateheta, oznanjevalca, pridigarja, spovednika, … ni le ali predvsem v znanju in nadarjenosti, ampak najprej v ljubezni do Jezusa. Ta ljubezen do Jezusa omogoča pastirju, da se podari, da se žrtvuje, da postane služabnik.

In kot Jezus pravi, dobri pastir ne služi Bogu in ljudem samo z požrtvovalnim delom, ki izhaja iz njegove ljubezni, ampak tudi ali še prej s prenašanjem poniževanj in žalitev in napadov in blatenj in včasih tudi mučeništvom. Takrat pa je potrebna res samo Božja ljubezen, ki jo pastir čuti in deli naprej. Ali kot pravijo Beatlesi, ”All we need is love.” (Vse, kar potrebujemo, je ljubezen.)

Peter, ali me ljubiš?