SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

SREDA 3. VELIKONOČNEGA TEDNA

29. APRIL 2020

MATEJ 25,1-13

Tisti čas je povedal Jezus svojim učencem to priliko: »Nebeško kraljestvo bo podobno desetim devicam, ki so vzele svoje svetilke in šle naproti ženinu. Pet izmed njih je bilo nespametnih in pet pametnih. Nespametne so vzele svetilke, niso pa vzele s seboj olja; pametne pa so vzele olje v posodicah s svetilkami vred. Ker se je pa ženin mudil, so vse podremale in zaspale. Opolnoči pa nastane vpitje: ›Glejte, ženin gre, pojdite mu naproti!‹ Tedaj vstanejo vse tiste device in napravijo svoje svetilke. Nespametne pa rečejo pametnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo.‹ Toda pametne odgovorijo: ›Da morda ne poide nam in vam, pojdite rajši k prodajalcem in si ga kupite.‹
Medtem ko so šle kupovat, pride ženin; tiste, ki so bile pripravljene, gredo z njim na svatbo in vrata se zaprejo. Pozneje pridejo tudi druge device in pravijo: ›Gospod, gospod, odpri nam!‹ On jim pa odgovori: ›Resnično, povem vam: Ne poznam vas.‹ Čujte torej, ker ne veste ne dneva ne ure.«

Prijatelji, zelo poznano. Biti pripravljen na Gospodov prihod. Na to, da bo zamudil, da se ne bo zgodilo, kot pričakujemo. Da nas bo presenetil. Da, naš Bog je Bog presenečenj.

Nenehno se dogaja prav to – Bog nas preseneča. Ne naredi, kar mi mislimo in želimo, da bi naredil. Ni takšen, kot si ga predstavljamo. Naša pota niso Njegova pota in obratno. Je bolj ljubeč, kot si lahko predstavljamo, bolj pravičen, bolj moder in ima večji smisel za humor. Naša uboga človeška misel si ga ne more ne predstavljat ne predpostavljat, kaj bo naredil, kako in zakaj.

Hvala Mu, da je tako. Ker reven bi bil ta naš Bog, če bi bil zgolj takšen, kot si Ga moremo mi predstavljat. Zato, ko bomo naslednjič presenečeni, kaj ima Bog za nas v rokavu, ko bo naredil nekaj neverjetnega, vzemimo to kot še en dokaz, da On res je. Kajti samo takšen je lahko Bog – presenetljivi Bog.