SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

PONEDELJEK 3. VELIKONOČNEGA TEDNA

27. APRIL 2020

APOSTOLSKA DELA 6,8-15

Tiste dni je Štefan, ki je bil poln milosti in moči, delal čudeže in velika znamenja med ljudstvom. Vstali pa so nekateri iz shodnice Libertincev, Cirenejcev in Aleksandrijcev, in izmed tistih, ki so bili iz Cilicije in Azije, in so se prerekali s Štefanom, pa se niso mogli ustavljati modrosti in duhu, s katerim je govoril.
Tedaj so naščuvali može, da so govorili: »Slišali smo ga, da je govoril bogokletne besede zoper Mojzesa in Boga.« Nahujskali so ljudstvo, starešine in pismouke; ti so pristopili, ga zgrabili in odvlekli pred véliki zbor. Privedli so krive priče, ki so govorili: »Ta človek ne neha žaljivo govoriti zoper sveti kraj in zoper postavo. Slišali smo ga namreč, ko je govoril: ›Ta Jezus iz Nazareta bo razdejal ta kraj in spremenil običaje, ki nam jih je izročil Mojzes.‹« Vsi, ki so sedeli v velikem zboru, so uprli pogled vanj in videli njegovo obličje kakor obličje angela.

Prijatelji, se vam ne zdijo tile judovski “debaterji“ nezreli kot majhni otroci? Ko se otroci sporečejo in nimajo več argumentov, ki bi nasprotovali nasprotni strani, ne zmorejo priznati zmote, ampak napadejo z vsem, kar imajo: grožnjami, kdo ima bolj mogočnega atija ali pa kar s pestmi. Kar je pri otrocih normalno, je pri odraslih žalostno.

Ko so Štefanovi besedni nasprotniki spoznali, da nimajo več moči argumenta zoper besede, ki jih je govoril Sveti Duh skozi usta prvega krščanskega mučenca, niso kot zreli odrasli priznali, da ima Štefan najbrž prav ali pa se vsaj umaknili v spodobno tišino, ampak so napadli z argumentom moči. Z čustveno in intelektualno nezrelimi ljudmi je ponavadi tako: ko zmanjka moči argumenta pride na dan argument moči – namesto pogovora se porodi nasilje.

Sv. Štefan pa ostane na svoji duhovni, čustveni in intelektualni višini. Po vzoru svojega učenika Jezusa Kristusa ostane miroljuben in ljubeč, zato je pogled v njegovo obličje kot pogled v obličje angela, ki odseva samo obličje Boga. Zlo se premaga samo z ljubeznijo in Božji red se vzpostavi samo z nenasiljem. Molimo, da bi v tem bili čimbolj podobni sv. Štefanu.

Sv. Štefan, prosi za nas!