SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

SREDA, 26. FEBRUAR 2020 – PEPELNICA

JOEL 2,12-18

Zdaj govori Gospod: Obrnite se k meni z vsem srcem, s postom in z jokom in s srčno bolečino! Pretrgajte svoja srca in ne svojih oblačil, vrnite se h Gospodu, svojemu Bogu, zakaj milostljiv je in poln usmiljenja, počasen za jezo in bogat v milosti, pripravljen preklicati kazen. Kdo ve, če se ne vrne, se usmili in pusti za seboj blagoslov, jedilno in pitno daritev za Gospoda, vašega Boga?

Dajte s trobento znak na Sionu! Zapovejte post, razglasite slovesni shod, zberite ljudstvo, očistite srenjo, skličite starčke, zberite otroke in dojenčke na prsih; naj pride ženin iz svoje sobe in nevesta iz svoje spalnice! Duhovniki, Gospodovi služabniki, naj jokajo med lopo in oltarjem! Naj govorijo: »Usmili se, Gospod, svojega ljudstva! Ne daj svoje dediščine v zasramovanje, da bi bili v posmeh narodom! Zakaj bi govorili med ljudstvi: ›Kje je njihov Bog?‹« Tedaj se je Gospod vnel za svojo deželo, in se je usmilil svojega ljudstva.

Prijatelji, saj poznate tisto zoprno pakiranje kakšnih bombonov v plastično vrečko, ki jih moraš s tako silo raztrgati, da se ti potem vsebina žal vsuje po tleh? Nekaj podobnega lahko začutimo ob Božjem klicu: “pretrgajte svoja srca“. Gre za to, da je postni čas trenutek, ko moramo raztrgati to naše zapakirano srce, da se vsebina odpre Božjemu Duhu.

Post je slovesna stvar, je praznik Duha, je shod, zbiranje pri Gospodu. Je čas za vzvišene stvari, kot so kesanje, tišina, mir, postenje, molitev, dobra dela, jokanje nad svojimi grehi, iskanje Gospoda, odpoved slabemu in učenje dobrega. Je 40-dnevni praznik Gospodovega prihoda v naše življenje. Je čas veselja zaradi zmage Duha.

Je čas radosti, ker se Gospod vname za svojo deželo in se usmili svojega ljudstva. Konec je namreč posvetnega, začne se sveto. Bog je stopil med svoje ljudstvo. Zato, ali si otrok, starček, dojenček, nevesta ali ženin, duhovnik, član Božjega ljudstva, obrni pretrgano, odprto srce k Gospodu in zajemi njegovega usmiljenja. Bog naj vas blagoslovi v postnem času 2020.

Spreobrni se in veruj evangeliju.