SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

NEDELJA, 23. FEBRUAR 2020

1 KORINČANOM 3,16-23

Bratje in sestre, mar ne veste, da ste Božji tempelj in da Božji Duh prebiva v vas? Če pa kdo Božji tempelj uničuje, bo Bog uničil njega. Božji tempelj je namreč svet in to ste vi. Nihče naj se ne vara! Če kdo izmed vas misli, da je moder v tem svetu, naj postane nespameten, da bo moder, kajti modrost tega sveta je pri Bogu norost. Zapisano je namreč: ›Modre ujame v njihovi prekanjenosti,‹ in spet: ›Gospod pozna misli modrih; ve, da so prazne.‹ Zato naj se nihče ne ponaša z ljudmi! Vse je namreč vaše: Pavel, Apólo, Kéfa, svet, življenje in smrt, sedanjost in prihodnost. Vse je vaše, vi Kristusovi, Kristus pa Božji.

Prijatelji, apostol Pavel pravi, da smo mi Božji tempelj in da je Božji tempelj svet in da smo torej mi sveti. V isti sapi pa pravi: “Nihče naj se ne ponaša z ljudmi.“ Ne z drugimi, kot npr. korintski kristjani, ki so se hvalili, da sledijo temu ali onemu oznanjevalcu (Pavlu, Apolu, Kefu – Petru), ne sami s seboj in svojimi zaslugami. A vendar pravi, da smo Božji tempelj in sveti. Kako naj se ne ponašamo s tem, da smo celo sveti?

Zato, ker to ni naša zasluga. Je dar, ki nam je podarjen. Bog nam je vse podaril in moder je tisti, ki to ve in je ponižen pred Gospodom. Zato moramo odgovorno živeti, ker nam je Bog dal vse. Kdor namreč uničuje Božji tempelj, vse torej, kar mu je Bog dal, bo Bog uničil njega. Ne ponašamo se z ljudmi, pač pa z Bogom, kajti če je kdo velik, je velik zaradi Boga, če je kdo svet, je svet zaradi Boga, če je kdo dober, je dober zaradi Boga.

Ali kot pravi Ana Soklič, zmagovalka Eme 2020: “Ne vem, kaj bodo rekli ljudje, ampak samo Jezus Kristus je ta, ki nas vodi skozi življenske poti.“

Samo Jezus Kristus.