SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

ČETRTEK, 2. VELIKONOČNEGA TEDNA – SV. JURIJ

23. APRIL 2020

APOSTOLSKA DELA 5,27-33

Tiste dni so služabniki pripeljali apostole, postavili so jih pred zbor in veliki duhovnik jim je rekel: »Strogo smo vam zabičali, da ne učite v tem imenu, in glejte, napolnili ste Jeruzalem s svojim naukom in hočete na nas spraviti kri tega človeka!«
Peter in apostoli pa so odgovorili: »Boga je treba bolj ubogati ko ljudi. Bog naših očetov je obudil Jezusa, ki ste ga vi razpeli na les in umorili. Njega je Bog povišal na svojo desnico za vodnika in zveličarja, da bi Izraelu podelil spreobrnjenje in odpuščanje grehov. Mi smo za te stvari priče, pa tudi Sveti Duh, ki ga je Bog dal vsem, kateri so mu poslušni.« Ko so pa to slišali, so se razsrdili in se posvetovali, da bi jih umorili.

Prijatelji, ta misel “Boga je treba bolj ubogati ko ljudi“, bi morala biti najbolj logična stvar v našem življenju, ker ima Bog, v katerega verujemo, lastnosti, kot so vsemogočnost in vsevednost in torej vse najbolje ve in je edino pametno, da njega bolj ubogamo kot kogarkoli drugega. Zakaj Ga torej v resnici tako malo ubogamo?

Kako deluje logika? V logiki je argument kot enačba, kjer 2 ali več premis podpirajo sklep. Primer logičnega sklepanja je:

  1. premisa: Vsi ljudje so smrtni.
  2. premisa: Janez je človek.
    Sklep: Janez je smrten.

Če prenesemo na naš argument:

  1. Mi bi radi najboljše možno življenje.
  2. Bog je vsemogočen in nam edini lahko da to, kar je najbolje za nas.
    Sklep: Boga je treba najbolj ubogati.

Glede na realnost, ki jo izkušamo, da Boga največkrat ne ubogamo, potem  ena ali obe od teh dveh premis ne drži. Ali ne drži to, da bi mi radi, kar je najbolje za nas ali pa ne verujemo, da je Bog, ki je vsemogočen in brez njega ne moremo zares prejeti, kar zase želimo.

Kaj od tega pri komerkoli izmed nas ne drži, prepuščam vsakemu posamezniku, da premisli. Morda pa nam ta premislek ob današnji Božji besedi in molitev pomagata, da vendarle naredimo, kar je najbolj logično: da začnemo Boga bolj ubogati kot ljudi, pa naj bodo ti ljudje javno mnenje, mediji, naši bližnji ali pa kar mi sami.

Naj nam bo zgled današnjega mučenca sv. Jurija, našega Mozirskega farnega zavetnika, pri tem v podporo: raje je umrl, kot da ne bi ubogal Boga.

Vsem župljanom moje iskrene čestitke.

Sv. Jurij, prosi za nas.