SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

21. MAJ 2020

VNEBOHOD

MATEJ 28,16-20

Tisti čas se je enajst učencev odpravilo v Galilejo na goro, kamor jim je bil Jezus naročil. Ko so ga zagledali, so se mu do tal priklonili, nekateri pa so dvomili. Jezus je pristopil in jim spregovóril: »Dana mi je vsa oblast v nebesih in na zemlji. Pojdite torej in poučujte vse narode. Krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha in učite jih izpolnjevati vse, kar koli sem vam zapovedal! In glejte: jaz sem z vami vse dni do konca sveta.«

Prijatelji, obhajamo Vnebohod. Prav veliko ne moremo razumeti, kako je Jezus bil vzet v nebo in kakšna so nebesa v resnici in kratko poročilo Apostolskih del nakazuje, da tudi ni naša naloga, da si preveč razbijamo svoje glave s tem, kako bo po smrti, ampak da, kar se tiče poslednjih resnic, verjamemo Jezusu na besedo, da je za nas tam pripravljeno “veliko bivališč“. Kako bo izgledalo, pa bomo videli, ko bomo tam.

Evangelij nam razkriva, kaj pa je pomembno za nas tukaj in sedaj, s čimer si moramo razbijati glavo, dokler smo na zemlji. Naše poslanstvo je, naš misijon, da gremo po vsemu svetu in poučujemo vse. Koga poučuješ? Učenca. Gre za proces. Jezus želi, da bi mi, potem ko smo “dali skozi“ svojo učno dobo, sami postali učitelji in o Njem in Njegovem nauku poučevali druge, ki jih moramo torej prej povabiti, privabiti, da prostovoljno postanejo učenci.

S tem si torej moramo “razbijati glavo“. Kako privabiti ljudi, da bodo prišli in postali Jezusovi učenci. Kdor se ukvarja s tem delom, ki mu rečemo “pastorala“, ve, da je izredno težko, ker moraš ljudi navdušiti za Jezusa in navdušuješ lahko samo, če si sam navdušen. A lepota je v tem, da je to bila Jezusova želja. To so bile njegove zadnje besede, preden je šel v nebo, kar pomeni, da bo poskrbel, da bomo zmogli. Tudi zato ob Vnebohodu začnemo skupaj z apostoli pričakovati prihod Svetega Duha. On bo poskrbel, da bomo zmogli. Samo nalogo moramo sprejeti z vsem srcem, dušo in telesom.