SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

16. MAJ 2020

SV. JANEZ NEPOMUK, MUČENEC

MATEJ 10,17-22

Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: Varujte se ljudi, kajti izročali vas bodo sodiščem in vas bičali v svojih shodnicah; pred poglavarje in kralje vas bodo vlačili zaradi mene, v pričevanje njim in poganom. Kadar vas pa izročijo, ne skrbite, kako ali kaj bi govorili, kajti dano vam bo tisto uro, kaj govorite. Ne boste namreč govorili vi, ampak Duh vašega Očeta je, ki bo v vas govoril. Izdajal pa bo v smrt brat brata in oče sina in otroci bodo vstajali zoper starše ter jih izročali v smrt; in sovražili vas bodo vsi zaradi mojega imena; kdor pa bo vztrajal do konca, bo zveličan.

Prijatelji, danes goduje sv. Janez Nepomuk, ki je med drugim tudi zavetnik duhovnikov in priprošnjik proti obrekovanju. Zelo zanimiva kombinacija in Božja beseda danes je kot napisana za tega svetnika: “Varujte se ljudi, kajti izročali vas bodo sodiščem, pred poglavarje in kralje vas bodo vlačili zaradi mene.“

Čeprav se zdi, da smo duhovniki danes še posebej na tnalu javnega mnenja kot najhujši pokvarjenci in izkoriščevalci slovenskega naroda, pa je to pravzaprav usoda vsakega, ki zagovarja Jezusovo ime, kajti On sam pravi: “Sovražili vas bodo vsi zaradi mojega imena.“ Morda se zdi, da smo duhovniki bolj pod udarom, a to samo zato, ker smo po službi zagovorniki Božjega imena, vendar bo osovražen in preganjan vsak, ki bo delal v Jezusovem imenu, duhovnik ali ne. Preizkusite to trditev in videli boste, da je resnična.

Duhovniki pa smo tako navajeni tega, da nas božji nasprotniki preganjajo. Veliko težje pa je, ko te preganjajo tisti, ki to niso, Jezusovi učenci torej, kristjani. Ko se na ostarelega in nemočnega župnika spravljajo njegovi farani, ker menda ni več v “koraku s časom“ in ne dela več vsega, kar bi naj, čeprav so vsi njegovi vrstniki morda že 10 ali 15 let v pokoju, sam pa še vztraja na prošnjo svojega škofa, ker duhovnikov ni. Ko duhovnik iskreno pove, kaj kot pastir vidi, da je narobe s čredo, pa ovce kot volkovi šavsnejo po njem. Da ne omenjam raznih zamer, da nisi do vseh enak, ker se s kom spoprijateljiš, kritik, ker nisi najodličnejši na vseh področjih, prevelikih pričakovanj, pa da nisi za mlade, stare, bolne, da ne pridigaš dovolj dolgo ali pa da pridigaš predolgo, da ne znaš učiti verouka, … Kot da sploh ni več vere, da zaradi Boga prihajamo v cerkev in ne župnika in da še po tako slabotnem duhovniku Bog enako pride med nas kot po najboljšem (če takšen sploh obstaja).

Prav isto se lahko zgodi in se dogaja vsakemu kristjanu, četudi ni duhovnik. V angleški literaturi se je pred 70 leti pojavil rek, ki se ga pogosto navaja: “No good deed goes unpunished – nobeno dobro delo ne ostane nekaznovano.“ Najbrž je to človeška izkušnja mnogih: delaš dobro, pomagaš, se trudiš, služiš bližnjim in se zanje daruješ in žrtvuješ in prav ti ljudje te “zabodejo v hrbet“. Zato mnogi pridejo do sklepa, da je bolje, da si sebičnež in izkoriščevalec, kot pa da se razdajaš v ljubezni do bližnjega.

No, kakorkoli je človeška izkušnja resnična, pa je še bolj resnična Jezusova obljuba: “… kdor pa bo vztrajal do konca, bo zveličan.“ Vztrajal v ljubezni, žrtvovanju in darovanju za bližnjega, največkrat prav za tistega, ki ti ne bo nikoli pokazal nobene hvaležnosti. Nič hudega, ti boš zveličan. Zanj pa moli in ga priporočaj Božjemu usmiljenju.

Sv. Janez Nepomuk, prosi za nas.

Opomba: k sv. Janezu Nepomuku se lahko priporočamo tudi v Mozirski farni cerkvi, kjer je njegova podoba na vrhu oltarja na levi (ženski strani).