SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

14. MAJ 2020

ČETRTEK 5. VELIKONOČNEGA TEDNA

JANEZ 15,9-11

Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: Kakor je mene ljubil Oče, sem tudi jaz ljubil vas; ostanite v moji ljubezni. Ako boste spolnjevali moje zapovedi, boste ostali v moji ljubezni, kakor sem jaz spolnil zapovedi svojega Očeta in ostal v njegovi ljubezni. To sem vam rekel, da bo moje veselje v vas in da se vaše veselje dopolni.

Prijatelji, Jezus nas ljubi s tako ljubeznijo, s kakršno Oče ljubi Njega. Ljubi nas zastonj in preden sploh vemo, kaj ljubezen je, preden sploh obstajamo. Ljubezni se namreč ne da kupiti, se je niti ne sme poskusiti kupiti.

A ljubezenski odnos je dvosmeren. Ljubezni se ne more kupiti, vendar, da nas ima nekdo zares rad, ne moremo zares ne čutiti ne iz tega živeti, če te ljubezni vsaj malo, sicer na nek nepopolni način, ne vračamo. Ne, da bi jo kupili, ne da bi si jo zaslužili, ampak da bi se ji odprli in dar ljubezni sprejeli. S trudom, da bi tudi mi ljubili, postanemo zmožni ljubezen sprejeti. Kako torej sprejeti Božjo ljubezen?

Tako, da izpolnjujemo Jezusove zapovedi, ali morda bolj razumljivo povedano, da verujemo, da je Jezusova beseda vodilo za naše življenje in da mu potem sledimo, ker je On pot, resnica in življenje. Boga ne znamo in ne zmoremo ljubiti, kot On nas, niti približno ne, lahko pa pokažemo namen in željo hoditi za Jezusom in tako “ostanemo“ v Njegovi ljubezni, sprejmemo, da nas ljubi in nato sprejmemo dar ljubezni, da sami zmoremo ljubiti. Nato pa pride neizmerno veselje.