SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

SREDA, 12. FEBRUAR 2020

MARKO 7,14-16

Tisti čas je Jezus spet poklical ljudstvo ter jim govoril: »Poslušajte me vsi ter umejte! Nič ni zunaj človeka, kar bi ga moglo onečistiti, če pride vanj, pač pa, kar prihaja iz človeka, to ga onečisti.«

Prijatelji, vsi smo že nakupovali oblačila. Kaj je pomembno pri nakupu novega kosa oblačila? Cena? Da, včasih. Kvaliteta materiala? Da, včasih. Znamka? Da, včasih. Kako se pere? Da, včasih. Da nam je oblačilo všeč in lepo izgleda na meni in me polepša? DA, TO PA VEDNO! No, morda sem samo jaz takšen, a cota, ki jo hočem kupit, mora na meni zgledat dobro oz. jaz moram v njej zgledat dobro!

Ta vidik človeške narave ni od včeraj. Ljudje so od nekdaj bolj pazili, kaj dajo nase in vase kot pa, kaj pride iz njih. Jezus pa tudi to obrača na glavo. Človeka namreč po Jezusovo ne naredi obleka, ampak kar prihaja iz njegovega srca. Lepota ali grdoba človeka nista definirana skozi to, kar vidimo na njem, ampak skozi to, kar slišimo od njega. Ne kar je na njem, ampak kar je v njem.

Iz tega izhaja nauk, ki ga Jezus danes podaja. Ne boj se, da bi te kaj grdega, slabega ali umazanega od zunaj lahko onečistilo, umaže te to, kar pride iz tebe. Usta namreč govore, česar polno je srce.

Recept za notranjo lepoto? Spremeni srce. Kako? Poveži svoje srce z Božjim Srcem. Nato bo Gospod upodobil naša srca po svojem Srcu.

Flor Larios: Deljenje src