Kako biti usmiljen v Letu Božjega usmiljenja

Praktični predlogi

»Farizeji so to opazili in govorili njegovim učencem: »Zakaj vaš učitelj jé s cestninarji in grešniki?« On pa je to slišal in rekel: »Ne potrebujejo zdravnika zdravi, ampak bolni. Pojdite in se poučite, kaj pomenijo besede: Usmiljenja hočem in ne žrtve. Nisem namreč prišel klicat pravičnih, ampak grešnike.« Mt 9, 11-13

Bog, ki je usmiljen želi našega usmiljenja. Tu je 56 načinov kako biti usmiljen v času svetega leta. Vsak teden naključno izberi enega izmed njih, in ga v tistem tednu skušaj uresničevati.

1. Opusti sarkazem; ta je nasprotje usmiljenja: »Postavi, GOSPOD, stražo k mojim ustom,čuvaj vrata mojih ustnic!«  (Ps 141,3)

2. Znebi se odvečnih stvari. Dele svoje stvari s tistimi, ki jih potrebujejo.

3. Pokliči nekoga, ki je osamljen. To stori tudi če veš, zakaj je osamljen. Še posebej če to veš.

4. Napiši nekomu pismo s prošnjo po odpuščanju. Če ga ne moreš poslati, ga pokropi z blagoslovljeno vodo, prosi Jezusa naj bo usmiljen z vama obema in pismo sežgi ali zakoplji.

5. Nauči se uporabljati to molitev: »Dragi Bog, blagoslovi *(ime osebe, ki mi gre na živce) in bodi usmiljen z mano.

6. Načrtuj mini romanje v bližnje svetišče. Na poti se trudi uresničevati telesno delo usmiljenja »popotnike sprejemati« kot Kristus.

7. Naredi nekaj prijaznega, kar bo v pomoč nekomu s katerim se sicer ne razumeš najbolje, ali, ki je bil do tebe krivičen.

8. Bodi pozoren na svoje obnašanje na internetu. Ali so tvoja sporočila namenjena temu, da izboljšajo tvojo podobo… in pustijo druge v slabi luči? Ali zatiraš druge, da bi jih ponižal in pomiril svojo jezo?

9. Daruj sveto mašo za žive, za prijatelje in družinske člane, celo tujce o katerih si bral ali slišal, da jim je težko.

10. Bodi dovolj darežljiv in dovoli drugim, da ti pomagajo, ljudje potrebujejo občutek, da so potrebni.

11. Če nisi želel nekomu greniti življenja, priznaj da si mu ga grenil in ga prosi odpuščanja.

12. Sprejmi nasvet kardinala Dolana in nosi s seboj darilne kartice za zastonj kavo in hitro hrano, da jih lahko daš brezdomcem.

13. Vzemi si čas in v molitvi premišljuj dobre lastnosti nekoga, ki ga težko sprejemaš. Isto stori tudi s svojimi domačimi.

14. Pošlji kartico, rože, darilce ali sporočilo nekomu ob pol-letnici smrti nekoga, ki ga je imel rad. Po tem času večina neha prepoznavati svojo žalost.

15. Ponudi se za varuško zaposleni mami, da si lahko vzame par ur zase.

16. Pripravi obed (ali kupi bon za kosilo) mami, ki je pravkar rodila ali posvojila otroka ali nekomu, ki se sooča z izgubo.

17. Drži. Svoj. Jezik.

18. Ponudi se, da namesto zelo zaposlenega starša  opraviš kakšno stvar (trgovina, likanje, sprehod psa,…)

19. Če se ne moreš usesti poleg brezdomca, vsaj pošlji kakšen dar ustanovi, ki to počne (npr. Karitas).

20. Če s kom deliš posladek, vzemi manjši kos.

21. Nauči se telesna in duhovna dela usmiljenja, in svojim otrokom pokaži kaj pomenijo.

22. Namesto, da izgubljaš potrpljenje z nekom (osebno ali po internetu), poskušaj slišati njegove strahove. Prosi Boga za »razumevajoče srce«, kot je to storil Salomon.

23. Starejšemu človeku ponudi, da ga pelješ k sv. maši.

24. Spomni se časa, ko ti ni bil dan dar dvoma. Ta čas razširi na nekoga drugega.

25. Odloži telefon in nekomu resnično prisluhni. Z očesnim stikom.

26. Imej doma razne brezalkoholne pijače, da jih lahko ponudiš nekomu, ki ima težave z alkoholom.

27. Izkoristi popuste in nakupi majhne zobne paste, mila, šampone, nogavice, higienske pripomočke,… in jih podari Karitas ali naredi darilne vrečke in jih podari tistim, za katere veš, da jih potrebujejo.

28. Skozi celo leto po malem beri apostolsko pismo papeža sv. Janeza  Pavla II. Dives in misericordia (O Božjem usmiljenju) (http://w2.vatican.va/content/john-paul-ii/en/encyclicals/documents/hf_jp-ii_enc_30111980_dives-in-misericordia.html)

29. Ustvari kratek  vsakodnevni obred ob  koncu dneva za odpuščanje s tistimi s katerimi živiš (in ga razširi nanje).  »…sonce naj ne zaide nad vašo jezo« (Ef 4, 26)

30. Naredi seznam svojih sovražnikov. Potem vsak dan moli zanje.

31. Nasmehni se nekomu, pozdravi ga ali kratko spregovori z nekom, ki ni v tvojem vsakdanjem krogu.

32. Daj nekaj svojega (kar imaš res rad) nekomu, za katerega veš, da se bo tega razveselil.

33. Na poti na delo ali z njega moli Rožni venec božjega usmiljenja. (http://www.molitev.net/molitev/bozje-usmiljenje)

34. Ko ti je težko biti usmiljen z drugimi moli Litanije ponižnosti kardinala del Vala –žal samo v angleščini (http://catholicism.about.com/od/prayers/qt/Litany_Humility.htm)

35. Naredi »Dnevnik hvaležnosti« za svojega zakonca. Vanj napiši drobne stvari, za katere si mu hvaležen. Ugrizni se v jezik in ga preberi naslednjič, ko boš hotel svojega sozakonca v trenutku svoje frustracije kritizirati.

36. Nauči se narediti Ignacijanski Eksamen vsak večer. Spominjati se Božjega usmiljenja vsako noč nam pomaga biti usmiljen.  (http://www.moli.si/eksamen/)

37. Na provokacije odgovori z spoštovanjem, za kakršno želiš, ki bi ti ga izkazal tisti, ki provocira.

38. Nauči se Jezusovo molitev (molitev srca) in jo uporabljaj. (Gospod Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se mene grešnika. – to molitev ponavljaš)

39.  Med tednom si vzemi par minut in se ustavi v cerkvi. Za trenutek sedi pred tabernakljem, preprosto zato, da bi bil s Kristusom, Usmiljenim. Če tega ne moreš, meditiraj pred razpelom.

40. Moli devetdnevnico za nekoga, ki ga ne maraš.

41. Napiši pismo nekomu in mu pokaži kako pomemben je zate.

42. Ponudi se da bi bral nekomu, ki je bolan ali depresiven.

43. Prosi Svetega Duha, naj »prihaja na pomoč naši slabotnosti. Saj niti ne vemo, kako je treba za kaj moliti, toda sam Duh posreduje za nas« Rim 8, 26), v trenutkih, ko se ne moremo pripraviti, da bi molili za nekoga, ki nas je ranil.

44. S prijaznimi nasveti vodi tako prijatelje kot tujce.

45. Ko se v pogovor prikrade »temna radost opravljanja«, spremeni temo pogovora.

46. Igraš kak instrument ali znaš peti? Znaš recitirati? Naredi zastonj »koncert« za pozabljene v domovih za ostarele ali dnevnih centrih.

47. Obišči grobove svojih prednikov, ali obišči domače pokopališče in med sprehodom po njem moli rožni venec za duše vseh tam pokopanih.

48. Pojdi na duhovne vaje. To je način kako biti usmiljen sam s sabo in z ljudmi okrog tebe, ki vedo, da potrebuješ duhovne vaje. Če tega ne moreš, si vzemi vsaj kak dan ali večer za duhovno obnovo.

49. Priznaj svojo ljubosumnost, tako sam sebi kot spovedniku.

50. Ponudi se, da boš molil za nekoga, celo nekoga, ki si ga samo bežno srečal, pa je zgledalo, da potrebuje tvoje pomoči.

51. Imej podobice, kratke molitve ali blagoslovljene medaljice pri roki in jih podari ljudem (po navdihu), ki jih srečaš, kot blagoslov.

52. Ponudi svojo gostoljubnost nekomu ali skupini, ki jih običajno ne bi povabil.

53. Z drugimi iz župnije pripravi zabavo in nanjo povabi tiste, ji običajno »drvijo« mimo cerkve.

54. Če zgleda, da nekomu, ki ga poznaš zmanjkuje vere, deli z njim svojo – povej mu, kako je Kristus spremenil  tvoje življenje.

55. Plačaj parkirnino ali vstopnico za tistega, za tabo.

56. Vzemi si čas in beri besedila papeža Benedikta XVI. Mnogi ga po krivici gledajo po strani.

57. Moli vsak dan za duše v vicah. Moli za svoje rajne.