(Lk 21,5-11)


BOLEZEN NEUMNOSTI

Prijatelji, v zadnjih dneh smo se zadržali pri božanskih krepostih vere, upanja in ljubezni, torej, krepostih, ki so božji dar in nam omogočajo, da sploh lahko vzpostavimo in živimo odnos z Bogom, današnji evangelij pa nas sooči s krepostjo razumnosti, ki je ena od 4 kardinalnih, glavnih krepostih, ki so, kot pravi katekizem, “ trdne drže, stalna razpoloženja, navade uma in volje, ki uravnavajo naša dejanja, urejajo naše strasti in vodijo naše vedenje v skladu z razumom in vero. Kreposti dajejo lahkoto, obvladovanje (“mojstrstvo”) in veselje za nravno lepo življenje.“

V današnjem evangeliju slišimo Jezusa, ko govori o koncu templja in sveta in ko ga vprašajo, kdaj se bo to zgodi, jim Jezus odgovori: “»Glejte, da se ne daste premotiti! Mnogo jih bo namreč prišlo z mojim imenom in bodo govorili: ›Jaz sem‹ in ›Čas se je približal.‹ Ne hodite torej za njimi.“

Ali se samo meni zdi ali pa je danes to, na kar Jezus opozarja, še kako res? Ljudje lazijo za vsakomur, ki ima 5 minut, da jim naloži, zakaj naj njega poslušajo. Internet danes mrgoli raznih teorij, ki jim ljudje zlahka verjamejo, laži, neresnic in skrajnih neumnosti. Če samo izpostavim kakšne, povezane z najbolj aktualnim dogajanjem trenutno: virusa sploh ni, vse to je v glavah, to je zarota svetovnih vlad ali farmacevtskih družb, maske ne pomagajo, cepljenje je škodljivo, … Ali se samo meni zdi ali pa je človeška neumnost neizmerna? Jezus svari pred to boleznijo, ki si jo upajmo imenovati bolezen NEUMNOSTI. Mnogi so morda ob tem užaljeni (če se jim reče, da so neumni), a kako drugače imenovati ta problem, na katerega celo Jezus opozarja? Mnogi se dajo premotiti, opustijo zdravo pamet, ne razmišljajo več z lastnimi možgani in dovolijo, da jih ideologija, zvestoba določenim mnenjskim, političnim, verskim in drugim voditeljem ali preprosto intelektualna lenoba zapeljeta v to nespamet in opustijo krepost razumnosti.

Morda aktualen primer volitev ameriškega predsednika. Čeprav se ne bom spuščal v politiko, lahko omenim, kako nespametno ljudje ravnajo, ko pozabijo vklopiti male sive celice. Ker je pomemben slovenski tviteraš, javnomnenjski ter politični voditelj izjavil, da je zmagal en kandidat, so mu nekritično sledili mnogi njegovi sledilci in žal tudi mediji, pa čeprav je bilo vsakemu, ki je spremljal gola dejstva, ki so danes na razpolago tako na internetu kot na TV (npr. poročila volilnih komisij) že od istega večera naprej popolnoma jasno, da je zmagal drugi kandidat. A nespametni ne priznajo pomote in je ne bodo priznali niti, ko bo vse popolnoma jasno in bo drugi kandidat že sedel v beli hiši, kar je čisti dokaz, da gre za bolezen neumnosti. Ker kaj je večji dokaz neumnosti kot to, da neumni ne ve, da je neumen pač zato, ker moraš biti razumen, da bi sploh kaj zares vedel?

Če morda za naše odrešenje to, kdo bo naslednji predsednik ZDA ni tako pomembno, je pa problem, če ravnamo nerazumno, nespametno, v nasprotju z zdravo kmečko pametjo, torej neumno. Zakaj? Ker nam to pride v navado tudi v stvareh vere, morale in odnosov. Vera je toliko stvar razuma kot je stvar srca in Jezus danes opozarja na veliko nevarnost napačne presoje in pomote, ko zaradi tega, ker se nismo intelektualno potrudlili, lazimo za napačnimi odrešeniki, verjamemo napačnim naukom in sledimo napačnim potem, ki ne peljejo k Bogu.

Zdravilo za neumnost je ponižnost, da zmoremo priznati, da smo zmotljivi in da vsega ne vemo, nato pa iskanje resničnih dejstev in razumski razmislek ob njih, čemur rečemo študij (kar moramo početi celo življenje). Permanentno izobraževanje in široka razgledanost tako v stvareh znanosti in vere, nenehna radovednost nad stvarstvom in vsem, kar obstaja in soočanje z dejstvi, kar nas na koncu pripelje v modrost starih let. Velika doza zdrave pameti in predvsem kritični um, ki nam omogoča presojanje, kaj je res in kaj ni. Ponižnost, da pomoto priznamo in se od nje odvrnemo in obvezno še prošnja Bogu za dar umnosti in vednosti, kar sta dva izmed sedmerih darov Svetega Duha.

Bog nas je ustvaril kot razumska bitja in želi, da bi razum uporabljali. ZATO NAM GA JE DAL. Presojajmo, kaj je res in kaj je odrešilno tudi skozi sito razuma in bodimo razumni in ne neumni.

(Sandi Koren)