SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

VELIKI PETEK

10. APRIL 2020

PASIJON PO JANEZU (18 poglavje)

Poleg Jezusovega križa pa so stale njegova mati in sestra njegove matere, Marija Klopájeva in Marija Magdalena. Ko je Jezus videl svojo mater in zraven stoječega učenca, katerega je ljubil, je rekel materi: »Žena, glej, tvoj sin!« Potem je rekel učencu: »Glej, tvoja mati!« In od tiste ure jo je učenec vzel k sebi. Ker je Jezus vedel, da je že vse izpolnjeno, in da bi se izpolnilo Pismo, je rekel: »Žejen sem.« Tam je stala posoda, polna kisa. V kis namočeno gobo so nataknili na hizóp in mu jo podali k ustnicam. Ko je Jezus vzel kisa, je rekel: »Izpolnjeno je.« In nagnil je glavo in izdihnil.

Prijatelji, izpolnjeno je. Nov prevod Jeruzalemske biblije pravi, da je dopolnjeno. Najljubši pa mi je prevod angleške katoliške biblije: It is accomplished. Accomplishment pomeni dovršitev, dosežek, uresničitev nečesa. Jezus pravi, da je nekaj uresničeno, da se je nekaj izpolnilo, dovršilo. Da je dokončano. Ne da je On pokončan, ampak da je s smrtjo na križu nekaj dokončal.

Iz človeške izkušnje vemo, da nikoli ni nič dokončano. Kakorkoli se trudimo, vedno nekaj še manjka, nikoli ni nič čisto izpolnjeno in čisto na koncu življenja si še vedno želimo, da bi imeli še malo časa, da bi dokončali še to in ono, da bi se pogovorili še kaj in da bi izpeljali še kak načrt.

Jezus je na križu popolnoma dokončal svojo nalogo in do konca se je izpolnilo, kar je Bog načrtoval, da se bo. Nič ni zmanjkalo, nič ni ostalo neodvršeno, prav vse se je izpolnilo. Kaj pa? Vas povabim k obredom velikega petka, da skupaj odkrijemo, kaj je Jezus na križu pripeljal do konca in dopolnil, da se je izvršilo v polnosti.