SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

NEDELJA, 1. MAREC 2020

MATEJ 4,1-11

Tisti čas je Duh odvêdel Jezusa v puščavo, da bi ga hudič skušal. Ko se je postil štirideset dni in štirideset noči, je postal napósled lačen. In pristopil je skušnjavec in mu rekel: »Če si Božji Sin, reci, naj ti kamni postanejo kruh.« On pa je odgovóril: »Pisano je: ›Človek ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.‹« Tedaj ga je hudič vzel s seboj v sveto mesto in ga postavil vrh templja ter mu rekel: »Če si Božji Sin, se vrzi dol, kajti pisano je: ›Svojim angelom bo zate zapovedoval‹ in: ›Na rokah te bodo nosili, da z nogo ne zadeneš ob kamen.‹« Jezus mu je odgovóril: »Pisano je tudi: ›Ne preizkušaj Gospoda, svojega Boga!‹« Spet ga je hudič vzel s seboj na zelo visoko goro. Pokazal mu je vsa kraljestva sveta in njihovo slavo ter mu rekel: »Vse to ti bom dal, če padeš predme in me moliš.« Tedaj mu je Jezus rekel: »Pobêri se, satan, kajti pisano je: ›Gospoda, svojega Boga, môli in njemu samemu služi!‹« Tedaj ga je hudič pústil, in glej, angeli so pristopíli in mu stregli.

Prijatelji, hudič je najbolj prebrisano in inteligentno ustvarjeno bitje. Bog ga neskončno prekaša, mi pa se z hudičem ne moremo meriti. Vse ve bolje od nas, Sveto pismo, tudi samega Boga pozna veliko bolje od nas. HUdič ne dvomi o Božjem obstoju, ker dobro ve, da Bog obstaja, kdo in kakšen je Bog in kaj Bog želi. Boga namreč pozna osebno. Hudi duh pozna Božjo voljo, namene in čustva, ve celo, kako Bog ljubi. Kako torej, da je še vedno hudič hudi duh, zli duh, če toliko ve in Boga pozna?

Zato, ker ni sposoben ljubiti. Svetega te ne dela znanje, ampak ljubezen. Ljubezen, ki pa je hudič ni zmožen. Boga pozna, a ga ne ljubi, ampak ga sovraži. Zato lahko danes v evangeliju vidimo, da hudič ve, kdo je Jezus in da ga zelo prebrisano skuša, celo s citati Svetega pisma. A to ni pogovor iz ljubezni. Hudič Boga sovraži, zato ga je izdal in zato škodi ljudem: da bi Boga prizadel.

Kje je vir tega sovraštva? Hudič je poln napuha. Vidi samo sebe, ob tem pa ga Bog moti. Je drugi, za Bogom, tega pa ne more sprejet. Hoče biti prvi. Ker ni bil ponižen, je padel in ker ne zmore biti ponižen, ne zmore ljubiti. Odgovori za nas so na dlani. Priznaj majhnost, grešnost, pa boš sposoben ljubiti. Boga in bližnjega.