SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

poglej video dnevno misel

5. MAJ 2020

TOREK 4. VELIKONOČNEGA TEDNA

JANEZ 10,22-30

Takrat so v Jeruzalemu obhajali praznik tempeljskega posvečenja. Bila je zima in Jezus je hodil v templju po Salomonovem stebreniku. Obstopili so ga Judje in mu govorili: »Doklej nas boš pustil v negotovosti? Če si ti Kristus, povej nam odkrito!« Jezus jim je odgovoril: »Povedal sem vam, pa ne verujete. O meni pričajo dela, ki jih izvršujem v imenu svojega Očeta. Toda vi ne verujete, ker niste izmed mojih ovac.
Moje ovce poslušajo moj glas in jaz jih poznam in hodijo za menoj. Jaz jim dam večno življenje: in ne bodo se pogubile nikoli in nihče jih ne bo iztrgal iz moje roke. Moj Oče, ki mi jih je dal, je večji ko vse; in nihče jih ne more iztrgati iz Očetove roke. Jaz in Oče sva eno.«

Prijatelji, ali se vam res zdi, da Jezus ni dovolj jasno povedal, da je On Mesija, Kristus, napovedani Odrešenik, ki mora priti? Ko ga judje kritizirajo, da jih pušča v negotovosti, jim še enkrat zagotovi: “Povedal sem vam, pa ne verujete. O meni pričajo dela, ki jih izvršujem v imenu svojega Očeta.“ Torej, ne samo, da jim je povedal, kdo je, celo z čudeži je dokazoval, kdo je. A niso verjeli.

Kako to, da niso verjeli? Ker niso hoteli verjeti. V glavi so si namreč naredili svojo podobo, kakšen naj bi bil ta Kristus, ki so ga pričakovali, ta rešitelj. Niti za milimeter niso bili pripravljeni odstopiti od svojih predstav in zato Jezusu niso bili pripravljeni verjeti. Bil je namreč drugačen, kot so si ga predstavljali, zato po njihovo ni bil “ta pravi“.

Ali ni to edini razlog ateizma? Ljudje si prestavljajo Boga po svoje in ko se izkaže, da ni takšen, kot so si ga predstavljali, zavržejo celotno idejo Boga in se odločijo, da Boga pač ni. Raje kot da bi popravili svoje napačne predstave (in naše predstave o Bogu so vedno napačne), zavržejo Boga. A pravi način bi bil sprejeti, kar Bog pravi o sebi, On namreč edini ve, kdo in kakšen je.

Žalostno pri ateizmu je to, da človeku odvzame upanje, ne pa trpljenja in bolečine, medtem ko vera daje upanje in lajša bolečino. Ateizem hoče človeka prikrajšati za največjo človeško pravico, ki jo ima – poznati Jezusa. A Jezus vztraja: “Moje ovce poslušajo moj glas in jaz jih poznam in hodijo za menoj.“ Sprejmimo Ga in hodimo za Njim.