SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

poglej video dnevno misel

4. MAJ 2020

SV. FLORIJAN

MATEJ 10,34-39

Ne mislite, da sem prišel zato, da prinesem na zemljo mir; nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč. Prišel sem namreč, da ločim sina od očeta in hčer od matere in snaho od tašče; in človeku bodo sovražniki njegovi domači. Kdor ljubi očeta ali mater bolj ko mene, ni mene vreden; in kdor ljubi sina ali hčer bolj ko mene, ni mene vreden; in kdor ne vzame svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil; in kdor svoje življenje zaradi mene izgubi, ga bo našel.

Prijatelji, med krščanskimi vrednotami je na zelo visokem mestu mir. “Mir vam bodi“, “mir z vami“, “pojdite v miru“ so Jezusove besede učencem, ki so postale del krščanskega bogoslužja. Pravzaprav je popolni mir duše na zemlji nedosegljiv cilj, ki ga bomo nekoč izkušali v nebesih in po katerem naša dušo hrepeni v tem nemirnem svetu.

A kot vsako stvar je tudi pojem miru hudič sprevrgel, da to, kar mi največkrat razumemo pod pojmom miru, to v resnici ni. Ste kdaj v stiski ali frustraciji rekli: “Daj mi že enkrat mir!“ ali ”Da bi končno imel malo miru.“? Kaj ste s tem mislili? Da si želite lepega “mirnega“ življenja tukaj na zemlji, brez trpljenja, brez težkih odnosov, brez naporov in brez stisk. Če je mogoče tudi brez smrti.

Tako raje zbežimo, kot pa da bi se soočili s pravimi problemi pri sebi, v svoji družini ali družbi. Zbežimo v površno življenje, uživaštvo, zasvojenost, alkohol, spolnost, šport, delo, … Ste kdaj pomislili, da boste imeli mir, ko boste dovolj zaslužili, odšli na dolgo potovanje nekam daleč in vam ne bo treba gledati šefa? Ali na tekmi, ko boste odklopili vse, kar vas muči? Se raje usedete za šank, kot pa poslušate sitno ženo ali otroke? za nekatere je čas karantene prav zato tako zelo mučen – ni dopustovanj, ni tekem, ni šanka, ni pobega, ni “miru“.

Tak mir ni pravi mir, ampak sprevržena satanova podoba miru, ki nam jo slika pred oči. Zaradi grebenja za takšnim “mirom“ naši bližnji trpijo, trpimo mi sami, hrepenenja v duši ne zadovojimo, najhuje pa je, da si zapremo poti do Boga in pravega miru. Zaradi takšnega miru Jezus ni prišel. Tega on ne prinaša. Kdor se bo boril za takšen mir, se bo znašel na bojni nogi s samim Bogom.

Odgovor, kaj je pravi mir, poda Jezus v zaključku današnjega odlomka: “… kdor svoje življenje zaradi mene izgubi, ga bo našel.“ Pravi mir ni v boju za ohranitev tega življenja, za ohranitev tega sveta in vsega, kar imamo tu, ampak v spoznanju, da je cilj v večnosti in v veri, da samo Jezusova pot odrekanja, izgubljanja in križa vodi tja. Pravi mir, po katerem hrepeni naša duša, leži onkrat tega in nam je zagotovljen, če ljubimo Jezusa bolj kot vse drugo.

”Nisem prišel, da prinesem mir, ampak meč.“