SANDI KOREN
Dnevna misel ob Božji besedi

SOBOTA,  2. MAJ 2020

SV. ATANAZIJ VELIKI

MATEJ 10,22-25

In zaradi mojega imena vas bodo vsi sovražili; kdor pa bo vztrajal do konca, ta bo rešen. Kadar vas bodo preganjali v enem mestu, bežite v drugo. Kajti resnično, povem vam: Ne boste obhodili Izraelovih mest, dokler ne pride Sin človekov. Učenec ni nad učiteljem, tudi služabnik ne nad svojim gospodarjem. Za učenca je zadosti, da postane kakor njegov učitelj, in za služabnika kakor njegov gospodar. Če so hišnega gospodarja imenovali Beelzebula, koliko bolj bodo njegove domače!

Prijatelji, priznam, tudi sam nekoč nisem najbolj verjel v resničnost hudega duha. Popularna kultura je iz hudiča naredila negativnega “super junaka“ in vsi smo “vedeli“, da je hudič samo to in nič več: pravljični negativec. Torej, oseba, s katero strašijo male otroke, a je v resnici ni.

Šele kasneje sem skozi študij in branje Božje besede dojel, da sem se še kako motil. Hudi duh se zelo trudi, da bi o njem vedeli čimmanj, da vanj ne bi verjeli, kajti tako lahko lovi v kalnem in zapeljuje nevedne duše. Če v nekaj ne verjameš, se tega tudi ne moreš obraniti.

A dejstvo, da hudi duh je, je dokazljivo. Poglejte samo, koliko se upira vsemu dobremu v nas. Kaj vse naredi, da bi nas obrnil od Boga k sebi. Lahko naredite tudi empirični test: začnite nekaj delati točno tako, kot Bog v Svetem pismu svetuje in opazili boste, kako se bo v tem trenutku vse obrnilo proti vam: vse “okoliščine“, vaši bližnji, prijatelji, ves svet in vsa vaša notranjost. Za vsem nasprotovanjem pa stoji on, Beelzebul, ki nas sovraži zaradi Jezusovega imena.  

Svetniki so to močno doživljali. Hudi duh jih je preganjal, a Sveti Duh jih je zaščitil. Ker so verovali so prejeli veliko več, kot so darovali. Bodimo torej kot naš nebeški Učitelj in v zaupanju, veri in življenju pričujmo, da je Bog edini Gospodar našega življenja.

Jezus izganja hudega duha.