Lk 19, 45-48


Prijatelji, v današnjem evangeliju Jezus očisti tempelj. Jeruzalemski tempelj je bil ekonomski, politični in religiozni center življenja vsakega Izraelca. Videli so ga kot prebivališče Boga na zemlji. Bil je prostor, kjer sta se zemlja in nebo srečala, kjer se je uresničevala harmonija med božanskostjo in človeškostjo, vsaj v teoriji, v realnosti pa ni bilo vedno tako. V Svetem pismu lahko beremo, kako so preroki nenehno opominjali ljudstvo, da je tempelj in njegovo obredje oskrunjeno in naj se spreobrne in s tem očisti tudi tempelj, da se bo Bog vrnil prebivati med ljudi. Bog namreč umazan in oskrunjen tempelj zapusti, da to ni več hiša molitve.

Eno od mesijanskih pričakovanj je bilo, da bo Maziljenec, Mesija, ko bo prišel, očistil tempelj. Prav to Jezus dela. On je Mesija, ki poskuša tempelj ponovno spremeniti v prostor molitve. Vedoč to razmišljajmo naprej. Sv. Pavel je dejal, da so naša telesa templji Svetega Duha. V Novi zavezi so prava bivališča Boga na zemlji naša telesa, telesa Jezusovih učencev.

S to podobo, kako Jezus očisti tempelj in z razumevanjem, da je naše telo tempelj Svetega Duha, kjer Boga slavimo, nam postane jasno, da Jezus želi očistiti nas. Vsak vidik našega življenja mora biti obrnjen na glavo in očiščen, posvečen Bogu, če želimo, da se bo Bog še naprej proslavljal na zemlji.

Danes začenjamo misijon, na spletu, a povezani v Duhu. Naslov misijona “Bi rad ozdravel?“ iz 5. poglavja Janezovega evangelija nas opozarja na eno resnico: bolni smo. Ko se v naše življenje, telo, duha, čustva, dušo, razum in odnose prikrade umazanija, zbolimo.

V misijonu bomo ob božji besedi razmislili, zakaj zbolimo in kakšne bolezni nas oblegajo v duhovnem življenju in v odnosih, ki jih živimo z Bogom in z ljudmi. Ne bomo pa se ustavili tukaj. Jezus očisti tempelj. Očisti lahko tudi naše življenje, odstrani vzroke bolezni, duhovne viruse, nezdrave snovi in umazanijo in nas ozdravi. Poglejmo naprej od bolezni, prisluhnimo Zdravniku in se podajmo na pot ozdravljenja.

Da, Jezus, rad bi ozdravel. Amen.

Sandi Koren